آرمان تبریز-رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجانشرقی با اشاره به جایگاه بالای این استان در صنعت مرغ و طیور کشور گفت: از آنجا که ۸۰ درصد نهاده های صنعت طیور وارداتی است، نوسانات و سیاست های ارزی مهمترین چالش این بخش در سال آینده خواهد بود.
به گزارش خبرنگار ما از تبریز،مهندس اکبر فتحی، کار خود را به عنوان رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی، از فروردین ماه سال ۹۷ آغاز کرده است، وی سمت معاون برنامه ریزی وامور اقتصادی و قائم مقامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی را نیز در کارنامه خود دارد. پایان سال ۹۷ فرصت مغتنمی دست داد تا با وی در خصوص عملکرد سازمان جهادکشاورزی در یک سال گذشته و چالش های پیش روی این سازمان به گفتوگو بنشینیم.
وی در ابتدای سخنان خود در خصوص جایگاه سازمان جهادکشاورزی استان به ترجمان صبح، گفت: یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار سطح زیر کشت کشاورزی استان آذربایجانشرقی است که ۸۰۰ هزار هکتار آن، سطح زیر کشت دیمی، ۴۰۰ هزار هکتار به صورت آبی و نیمه آبی می باشد، همچنین ۲۰۰ هزار هکتار سطح باغی و ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد دامی در این استان وجود دارد.
مهندس فتحی با بیان اینکه ۵ میلیون تن کل تولیدات کشاورزی استان است، افزود: از نظر تولید یک سری محصولات در جایگاه اول قرار داریم، به عنوان مثل در تولید عدس رتبه اول کشوری، سیب و زردآلو رتبه دوم، گوشت قرمز رتبه ۵ کشوری داریم، در کل از نظر تولید در رده ۵-۶ کشوری قرار داریم.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجانشرقی از افزایش تولید محصول نسبت به سال گذشته خبر داد و افزود: افزایش بهره وری تولید در واحد سطح با انجام عملیات به زراعی و به نژادی از عوامل موثر در افزایش تولید بوده است مضافاً اینکه نسبت به سالزراعی گذشته نیز به حمداله حوادث غیرمترقبه کمتری اتفاق افتاده است.
وی با بیان اینکه امکان افزایش سطح زیر کشت وجود ندارد و برای تولید بیشتر باید عملکرد در واحد سطح را بهبود ببخشیم، ادامه داد: مشکلات آبی نیز محدود کننده هستند، ما ۳ حوضه آبریز داریم که عملاً حوضه دریاچه ارومیه را از دست میدهیم و این در حالی است که ۵۷ درصد تولیدات کشاورزی در منطقه ما در این حوضه تولید میشد. به همین منظور با استفاده از علم روز به دنبال بالا بردن شاخص بهره وری آب و خاک هستیم.
مهندش فتحی یادآور شد: در سال ۹۶، سطح گلخانهها در حدود ۶۰ هکتار بود که این سطح در سال ۹۷ به ۱۶۰ هکتار رسید، افزایش سطح گلخانهها، استفاده از تکنولوژی های روز در زمینه آبیاری و ادوات کشاورزی به روز منجر به افزایش تولید میشود.
وی ادامه داد: ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان پتانسیل اجرای آبیاری تحت فشار و سیستم های مدرن را دارد که ۳۰ درصد از این سطح یعنی ۶۵ هزار هکتار به آن مجهز شده است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی با بیان اینکه کل سطح زیر کشت چغندر در استان آذربایجانشرقی در حدود ۲۰۰ هکتار است، گفت: این میزان از کشت بسیار پایین است که برخلاف ادعای برخی رسانهها در حوزه دریاچه ارومیه کشت داده نمیشود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مهاجرت معکوس به روستاهای استان گفت: آمارها نشان میدهد مهاجرت معکوس به روستاها انجام میشود، وقتی قیمت محصولات کشاورزی افزایش پیدا میکند، مهاجرت معکوس اتفاق میافتد که طبیعی است.
وی ادامه داد: شاخص اصلی در سنجش اقتصادی روستاها، تولید است، از این نظر تولید نه تنها کم نشده که زیاد هم شده است.
مهندس فتحی با اشاره به افزایش قیمت تولیدات کشاورزی گفت: همانطور که اشاره شد، تولید کاهش پیدا نکرده و این مسئله نمیتواند دلیلی برای افزایش قیمت این محصولات باشد، از طرفی قیمت محصولات کشاورزی تا شش ماه پیش، به این شدتی که هماکنون اتفاق افتاده، تابعی از قیمت سایر محصولات نبود!
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجانشرقی در بخشی از سخنان خود در خصوص سلامت و ایمنی محصولات کشاورزی گفت: در سالهای اخیر حساسیت عمومی نسبت به این مسئله افزایش پیدا کرده است، ولی به ضرص قاطع اعلام می کنیم که میزان مصرف کود و سم در محصولات کشاورزی پایش می شود و جای نگرانی ندارد، رسانه ها هم نباید به نگرانیهای عمومی دامن بزنند.
وی خاطرنشان کرد: کل سهمیه کود در استان آذربایجانشرقی، ۲۰۰ هزار تن می باشد که ۴۰ الی ۵۰ هزار تن از این مقدار، کمتر مصرف می شود به همین جهت توجه به تغذیه گیاهی در باغات و مزارع جزو اولویت های سازمان می باشد.
مهندس فتحی همچنین خاطرنشان کرد: ۵۰ درصد تولیدات کشاورزی در استان ، دیم هستند که نه سم و نه کود در آنها استفاده نمی شود، از این جهت می توان گفت این محصولات ارگانیک هستند.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجانشرقی همچنین به قاچاق دام از استان اشاره کرد و گفت: نوسانات ارزی بر روند خرید و فروش محصولات دامی تاثیرگذار بود، در ۶ ماه اخیر ، تعداد دام بیشتری به سمت استانهای مرزی انتقال داده شد، به عنوان مثال این روند از استان آذربایجانشرقی به سمت استان آذربایجانغربی اتفاق افتاد، میزان مصرف این
استان از استان آذربایجانشرقی که بیشتر نیست، پس واقعیت همان قاچاق دام است که خوشبختانه با شیوه نامه ای که تدوین شد، مقرر گردید دام به هر شکلی از استان خارج نشود.
وی ادامه داد: برای خروج دام از استان در دو حالت مجوز صادر می شود؛ دام برای پرورش و یا برای کشتار در واحدی مشخص منتقل میشود. این دستورالعمل سبب شده قاچاق دام محدود شود. البته امیدواریم با افزایش نظارت ها و همچنین تعدیل بازار ارز، دیگر قاچاق دامی اتفاق نیفتد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در صنعت طیور و از نظر تولید تخم مرغ و جوجه یک روزه در جایگاه مطلوبی قرار داریم، یادآور شد: ۸۰ درصد نهاده های دامی مورد نیاز برای صنعت دام و طیور وارداتی است، در چند ماه اخیر نیز مشکلات ارزی، این صنعت را تحت شعاع قرار داده است.
وی اضافه کرد: نهاده های دام و طیور از کالاهای اساسی کشور است که دولت همیشه در حمایت از تولید داخلی، به آنها توجه ویژه ای داشته و ارز مبادله ای را برای آنها اختصاص می دهد؛ اکنون نیز دولت باید این حمایت ها ادامه دهد.
وی خاطرنشان کرد: یکی از دغدغه های سازمان در سال ۹۸، همین مسئله تامین نهادههای دامی است که امیدواریم با تخصیص ارز دولتی به مشکل خاصی برنخوریم.
مهندس فتحی در بخش پایانی سخنان خود اظهار کرد: تولید محصولات کشاورزی در سال جاری نسبت به سال گذشته به جز در مورادی محدود، کاهش پیدا نکرده است، در خصوص گوشت قرمز نیز وضعیت همینگونه است، علت افزایش قیمتها را نباید در کاهش محصولات کشاورزی و دامی جستوجو کرد.
وی با بیان اینکه از نظر تولید محصولات در شرایط عادی قرار داریم، گفت: گاهی مشاهده می کنیم رفتارها در هنگام خرید، رفتاری هیجانی است، کمبودی وجود ندارد و مردم نباید نگرانی داشته باشند به عنوان مثال نزدیک ۶ ماه از مصرف گندم استان در سیلوهای استان، انبار شده و فصل برداشت نیز در پیش است، در خصوص سایر محصولات نیز در وضعیت مشابهی قرار داریم