هیئت رئیسه مجلس یازدهم چه ترکیبی دارد؟ / رقابت قالیباف و پزشکیان برای کرسی ریاست + اینفوگرافی
هیئت رئیسه مجلس یازدهم چه ترکیبی دارد؟ / رقابت قالیباف و پزشکیان برای کرسی ریاست + اینفوگرافی
آرمان تبریز-برای حضور در بهارستان، حالا صفحه شطرنج بهارستان کمی شفاف تر از قبل شده و از هم اکنون بسیاری از خود می پرسند، هیئت رئیسه دوره آتی خانه ملت چه شکل و شمایلی دارد؟

آرمان تبریز-برای حضور در بهارستان، حالا صفحه شطرنج بهارستان کمی شفاف تر از قبل شده و از هم اکنون بسیاری از خود می پرسند، هیئت رئیسه دوره آتی خانه ملت چه شکل و شمایلی دارد؟

به گزارش خبر فوری، با توجه به ترکیب چهره هایی که برای انتخابات اسفند ثبت نام کرده اند، از هم اکنون می شود پیش بینی کرد که دست کم دو فراکسیون اصلاح طلبان و اصولگرایان در مجلس آتی تشکیل شده و حالا باید دید که هر یک از این دو فراکسیون تا چه اندازه می توانند کرسی های بهارستان را به خود اختصاص دهند.

با اینکه پیش بینی می شد در این دوره از انتخابات اعضای فراکسیون امید مجلس دهم کمتر حضور داشته باشند، اما بسیاری از نمایندگان فعلی اصلاح طلبان می خواهند بار دیگر شانس خود را برای حضور در مجلس بیازمایند و شاید برای همین است که برخی چهره های مانند محمود صادقی که حتی در مقام نظر از نمایندگی استعفا داده بودند، باز هم در انتخابات ثبت نام کرده اند!

در این انتخابات البته برخی چهره های مشهور حضور نیافته اند. از علی لاریجانی رئیس مجلس گرفته تا محمدرضا عارف رئیس فراکسیون امید و برخی چهره های بیرون از مجلس که پیش بینی می شد در انتخابات حضور داشته باشند اما خبری از آنها نشد.

اگر این واقعیت را بپذیریم که از میان چهره هایی که برای انتخابات ثبت نام کرده اند برخی به دلیل محکومیت قضایی احتمالا ردصلاحیت خواهند شد (چهره هایی مانند عبدالرضا داوری مشاور پیشین احمدی نژاد و شکوری راد دبیرکل حزب اتحاد ملت) اما از میان دیگر چهره ها می شود تخمین زد که تعدادی از آنها از این ظرفیت برخوردارند که به عنوان چهره های اصلی، هیئت رئیسه مجلس بعدی را شکل دهند.

چه کسی رئیس می شود؟

مهمترین چهره ای که در این انتخابات ثبت نام کرد، محمدباقر قالیباف است. در نبود عارف و یا جلیلی، حالا او می تواند بدون حتی یک دوره سابقه پارلمانی، گزینه اصلی برای ریاست خانه ملت باشد.

با این حال قالیباف بی رقیب نیست و چهره هایی مانند پزشکیان و مجید انصاری از جریان اصلاح طلب می توانند رقیبی جدی برای او باشند.

در این بین شانس پزشکیان از مجید انصاری که هم سابقه نمایندگی دارد و هم معاونت پارلمانی رئیس جمهور، بیشتر است، چون آرای نمایندگان استان های آذری را با خود همراه دارد و همین امر شاید در صورتی که تعداد نامزدهای اصلاح طلب در مجلس بالا باشد، شانس او برای ریاست را بیشتر از قالیباف کند.

هرچند ممکن است مجلس آینده با اکثریت منتقدان دولت تشکیل شود اما این به معنی قطعی بودن چینشی واحد برای هیئت رئیسه نیست چون تازه آن وقت نوبت به رقابت های درون جناحی اصولگرایان می رسد و ممکن است کار انتخاب رئیس مجلس را مشکل کند

برای نواب رئیس اما اصولگرایان چهره هایی چون علیرضا زاکانی و عبدالرضا مصری را دارند. کسانی که هم سابقه نمایندگی دارند و هم مانند مصری حتی در همین دوره نایب رئیس هستند. در مقابل اما مجید انصاری و علی مطهری در طیف اصلاح طلب می توانند رقیبی برای اصولگرایان باشند که این انتخاب هم بسته به ترکیب مجلس بعدی، متغیر خواهد بود.

مصطفی میرسلیم هم چهره ای است که شاید اصولگرایان ترجیح دهند از او به عنوان سهم موتلفه در لیست هیئت رئیسه، به عنوان گزینه نایب رئیسی استفاده کنند. حتی حاجی بابایی رئیس کنونی فراکسیون ولایی مجلس هم می تواند یک گزینه برای این کرسی باشد.

فهرست احتمالی دبیرها و ناظران هیئت رئیسه

برای دیگر کرسی های هیئت رئیسه، در بخش ناظران هیئت رئیسه، اصلاح طلبان چهره هایی مانند الهام امین زاده که زمانی معاون حسن روحانی بود یا مولاوردی معاون دیگر او را دارند. وکیلی که اکنون هم عضو هیئت رئیسه است و یا قدرت الله علیخانی هم می توانند از دیگر گزینه ها باشند.

در بین اصولگرایان هم چهره برای این کرسی کم نیست. از امیرحسین قاضی زاده گرفته تا عبدالرضا مصری یا سید محمد حسینی که سابقه وزارت ارشاد دولت احمدی نژاد را دارد.

در میان دبیران هیئت رئیسه هم اصلاح طلبان الیاس حضرتی، رئیس فعلی کمیسیون اقتصادی مجلس یا مصطفی کواکبیان را دارند. حبیب الله بیطرف وزیر دولت اصلاحات، یوسف نژاد عضو کنونی فراکسیون امید و یا رحیمی و علیخانی هم از دیگر چهره های این کرسی هستند.

اصولگرایان هم چهره های بیشتری برای این شش کرسی دارند. از فرهنگی و نادران گرفته تا روح الامینی چهره نزدیک به محسن رضایی یا حسین مظفر که به لاریجانی نزدیک است و وزیر دولت سید محمد خاتمی هم بوده است.

نیکزاد وزیر راه و شهرسازی احمدی نژاد، امیرآبادی از اعضای جبهه پایداری و پیرهادی چهره نزدیک به محمدباقر قالیباف هم از دیگر گزینه ها برای این کرسی ها هستند.

مجلسی با کمترین ژنرال

با این همه فعلا نمی شود درباره ترکیب مجلس بعدی چندان قضاوت کرد چراکه هنوز باید دید وضعیت تاییر صلتحیت نامزدها چطور پیش رفته و در ایام تبلیغات، رای دهندگان به کدام سو کشیده می شوند.

کم نیستند کسانی که در این دوره، شانس لیست های غیرسیاسی را برای ورود به مجلس بالا می دانند و شاید همین مستقل ها معادلات هیئت رئیسه را نیز دچار تغییراتی کنند.

هرچند ممکن است مجلس آینده با اکثریت منتقدان دولت تشکیل شود اما این به معنی قطعی بودن چینشی واحد برای هیئت رئیسه نیست چون تازه آن وقت نوبت به رقابت های درون جناحی اصولگرایان می رسد و ممکن است کار انتخاب رئیس مجلس را مشکل کند.