آرمان تبریز- نشست شورای هماهنگی ادارات تابعه اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجانشرقی با حضور مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کشور برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ما در تبریز؛ در این نشست که مدیرکل امور روستایی استاندار نیز حضور داشت، مشکلات و نارساییهای جامعه روستایی استان بررسی و بر توجه بیش از پیش به روستاها، ایجاد اشتغال و درآمدزایی برای روستاییان و بازنگری در بخشی از قوانین و آییننامههای صندوق تاکید شد.
در ابتدای این جلسه، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجانشرقی با اشاره به حضور نیروهای متخصص و کارآمد در رأس امور صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کشور گفت: این امر در موفقیت صندوق و تحقق برنامههای ابلاغی آن نقش اساسی ایفا کرده است.
میراحد حسینی، محمدنظری را جزو مدیران جوان، کاربلد و احساس وظیفهکن استان دانست و اظهار داشت: پیشتازی صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر استان، مرهون زحمات شبانهروزی مدیران و پرسنل این صندوق و همدلی و هم افزایی ادارات و نهادهای استان است.
مشکل کارفرمایان روستایی در بیمه کارگران
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر آذربایجانشرقی نیز در این جلسه با ارایه گزارشی از وضعیت آماری صندوق گفت: هم اکنون ۱۱۸ هزار نفر بیمه شده فعال در استان داریم که ۴۱ درصد جمعیت مشمول را تشکیل میدهند.
محمدنظری با بیان اینکه موفقیتهای فعلی صندوق ماحصل حمایت نهادهای و سازمانهای دولتی بویژه ادرات تابعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت کشور و شوراها و تلاشهای کارگزاران است، گفت: البته یکسری مشکلات و نارساییها در روند امور وجود دارد که بیشترشان از قوانین و آییننامههای صندوق ناشی میشوند.
وی با اشاره به وجود واحدهای صنفی و تولیدی متعدد در روستاها، اظهار داشت: کارفرمایان روستایی با توجه به پایین بودن توان مالیشان نمیتوانند کارگران واحدهای خود را تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دهند، برای همین انتظار دارند با بازنگری در قوانین بیمهای کشور، امکان بهرهمندی کارگران واحدهای تولیدی روستایی از بیمه اجتماعی روستاییان فراهم شود.
درخواست سرمایهگذاری صندوق در آذربایجانشرقی
در ادامه این جلسه مدیرکل امور روستایی استانداری آذربایجانشرقی با اشاره به تعامل بالای استانداری و صندوق بیمه اجتماعی روستاییان استان، گفت: دهیاران استان سربازان و نیروهای صندوق بیمه اجتماعی در حوزه ترغیب و تشویق روستاییان برای بهرهگیری بیشتر از خدمات صندوق هستند.
تقی کرمی، یکی از دلایل کندی نفوذ صندوق در روستاها را نبود دفترچه بیمه در این صندوق دانست و افزود: در جامعه ما بیمههای اجتماعی معمولا با دفترچه شناخته میشوند. اگر این صندوق دفترچه بیمه درمانی داشت مطمئناً روستاییان رغبت بیشتری به صندوق نشان میدادند و اعضای صندوق چند برابر میشد.
وی با اشاره به تفاهمنامه امضا شده بین صندوق و معاونت امور روستایی وزارت کشور در سال گذشته افزود: جلسات ستاد توسعه بیمه روستایی شهرستانهای استان با پیگیریهای مدیرصندوق تقریبا بطور مرتب برگزار میشوند.
مدیرکل امور روستایی استانداری آذربایجانشرقی در ادامه سخنانش با بیان اینکه پایین آمدن درآمد روستاییان، رغبت آنها را نسبت به بیمهشدن کاهش میدهد، از مدیرعامل صندوق خواست به گونهای پای صندوق را در آذربایجانشرقی درگیر کنند.
وی افزود: حالا که صندوق به حوزه سرمایهگذاری ورود کرده است، انتظار داریم با سرمایهگذاری در حوزه روستایی استان، گامهایی برای اشتغالزایی بردارید.
کرمی با بیان اینکه برخلاف تصور عموم، آذربایجانشرقی جزو استانهای برخوردار نیست، گفت: در شعاع ۱۰ کیلومتری مرکز استان محرومترین روستاهای کشور واقع شدهاند.
وی در خاتمه خاطرنشان کرد: ۴۱ درصد تحت پوشش بیمه روستایی استان یک هدیه از مدیرعامل صندوق میخواهند که این هدیه میتواند سرمایهگذاری صندوق در استان باشد.
هماهنگی؛ حلقه مفقوده صندوق در کشور
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کشور نیز در این جلسه گفت: آمار دو برابری بیمهشدگان صندوق در آذربایجانشرقی نسبت به میانگین کشوری نشانگر وجود پتانسیل های فرهنگی و اقتصادی در این استان است.
دکتر علی شیرکانی با بیان اینکه آذربایجانشرقی علاوه بر قطب فرهنگی و اقتصادی بوودن، قطب هماهنگی هم هست، افزود: هماهنگیای که در این استان وجود دارد در اغلب استانهای کشور دیده نمیشود و به نوعی حلقه مفقوده صندوق به حساب میآید.
وی در ادامه با بیان اینکه ۸۰ درصد مسایل و مشکلات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مربوط به بنگاههای اقتصادی دو صندوق تامین اجتماعی و بازنشستگی است، اظهار داشت: این درحالیست که امسال از بودجه ۱۲۲ هزار میلیاردی سازمان تامین اجتماعی در خوشبینانهترین شرایط ۵ هزار و از بودجه ۵۳ هزار میلیاردی صندوق بازنشستگی کشوری تنها ۲٫۵ هزار میلیارد تومانش توسط شستا و بنگاههای اقتصادی این دو صندوق تامین خواهد شد.
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کشور از شرکتداری به عنوان سم برای صندوقها نام برد و گفت: اگر بخواهیم به امانتی که مردم به دست ما سپرده، وفادار بمانیم نباید به سمت شرکتداری برویم گفت: تجربه نشان داده که صندوقها بنگاهدارهای خوبی نیستند، به جای بنگاهداری صندوقها بهتر است سهامدار خرد باشند.
وی با بیان اینکه درآمد صندوق از محل سرمایهگذاری صندوق در بورس بیشتر از نصف درآمد تامین اجتماعی از شستا بوده، تصریح کرد: این در حالی است که دارایی شستا چندین برابر صندوق بیمه اجتماعی روستاییان است.
صیانت از صندوق برای نظام، حیثیتی است
شیرکانی با اشاره به اینکه صندوق بیمه اجتماعی روستاییان تنها صندوق بیمه اجتماعی است که بنیان و اساس آن در جمهوری اسلامی نهاده شده، گفت: حفظ و صیانت از این صندوق برای نظام ما یک موضوع حیثیتی محسوب میشود.
وی اضافه کرد: همانگونه که قبلا نیز گفتهام این صندوق محصول دوره بلوغ جمهوری اسلامی است و در راستای تحقق اصل ۲۹ قانون تاسیس شده است اما بایستی توجه داشت تاکنون فقط نسخه روستایی و عشایری طرح اجرا شده است.
وی ادامه داد: براساس طرحی که پیش نویس لایحهاش در دولت تدبیر وامید آماده شده است تمام مزدبگیرهایی که هیچ بیمهاهی ندارند، به نوعی تحت پوشش بیمه قرار میگیرند.
وی در بخش دیگری از سخنانش، با اشاره به اصل پایداری صندوق، گفت: بیشترین دریافتی صندوق از بیمهشدگان در طول سال تنها ۶۶۰ هزار تومان است که کمتر از یک سوم دریافتی بیمه تامین اجتماعی است. بنابراین در شرایط فعلی امکان افزودن بخش درمان وحود ندارد چرا که در صورت اجرایی شدن بیمه درمان، کل داراییهای صندوق در عرض یک سال برباد میرود و پایداری صندوق در هم میشکند.
شیرکانی افزود: صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر وعده بیمه درمان نداده است. وعده صندوق ارایه خدامات سه گانه مستمری فوتی، از کارافتادگی و بازنشستگی است.