آرمان تبریز-مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی گفت: ۲۰ درصد گوشت قرمز استان و ۳۰ درصد صنایعدستی آذربایجان شرقی توسط عشایر تولید میشود.
به گزارش خبرنگار ما در آذربایجان شرقی، سیدمحمدحسن آل هاشم در نشست خبری که با حضور وحید کاظم زاده مشاور رئیس سازمان، سخنگو و مدیر روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی برگزار شده بود ، وابستگی به دام و مرتع، زندگی قبیلهای و مبتنی بر کوچ را از ویژگیهای عشایر دانست و گفت: نزدیک به دو درصد جمعیت استان را عشایر تشکیل میدهد و در فصل ییلاق با ۱۳ هزار و ۲۹۵ خانوار و ۷۰ هزار و ۵۷۷ نفر، شش درصد جمعیت عشایر کشور و در قشلاق نیز با ۸ هزار و ۹۷ خانوار با ۴۳ هزار و ۸۵۷ نفر، چهار درصد عشایر کشور جهت گذران زندگی در آذربایجان شرقی حضور دارند.
مدیرکل امور عشایر استان ابراز کرد: دوره قشلاقی معمولاً هفت ماه و دوره ییلاقی ۵ ماه است؛ طول مسیر عشایر استان از ۳۰ تا ۲۵۰کیلومتر متغیر است.
وی ادامه داد: حدود ۱.۳ میلیون واحد دامی و حدود یک میلیون هکتار از ۲.۴ میلیون هکتار مراتع استان در اختیارعشایر است. این مراتع، جزو بکرترین مراتع کشور محسوب میشود و خود عشایر مدیریت چرای این مناطق را به بهترین نحو انجام میدهند.
آل هاشم گفت: دو ایل بزرگ قره داغ و شاهسون و ۹طایفه مستقل، عشایر آذربایجان شرقی را تشکیل دادهاند که تأمینکننده۲۰ درصد گوشت قرمز آذربایجان شرقی هستند.
مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی چرای زودرس و دیرهنگام را یکی از مشکلات جامعه عشایر و زمینه ساز اختلاف بین روستاییان و عشایر دانست و گفت: عشایر، پروانه چرا دارند و بایستی در تاریخ مشخص با تعداد دام معلوم به مرتع رفته و خارج شوند که تخطی از آن موجب جریمه میشود.
وی با اشاره به اینکه عشایر ۳۰ درصد دام سبک استان و ۳٫۶ درصد دام استان را در اختیاردارند، در خصوص میزان تولیدات عشایر آذربایجان شرقی گفت: عشایرآذربایجان شرقی سالانه ۸ هزار و ۸۸۰ تن گوشت قرمز، ۶۵ هزار و ۲۱۰ تن شیر، ۸۵۵ تن پشم، ۶۰ هزار مترمربع صنایعدستی داری و ۳ هزار و ۵۰۰ مترمربع صنایعدستی غیرداری تولید میکنند.
آل هاشم با بیان اینکه نقش عشایر در تولید ملی، اقتصاد، اشتغال و الگوی مصرف مصداق عینی فرمایش مقام معظم رهبری هستند، گفت: هر چادر عشایر یک کارخانه تولیدی است. مهمترین شهرستانهای عشایری شامل اهر، میانه، کلیبر، خدا آفرین، ورزقان، چاراویماق ، مراغه و هریس بوده و حدود ۵۹ درصد عشایر استان در منطقه ارسباران حضور دارند.
مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی، بازسازی و مرمت و احداث راه های عشایر، احداث پل و بهسازی و نزدیک رسانی چشمهها، احداث آبشخورها، امکانسنجی منطقه عشایری، تهیه و توزیع نهادههای دامی توسط تشکلهای عشایری، توزیع گاز مایع و ترویج فرهنگ عشایری را از جمله فعالیتهای اداره کل امور عشایر در استان عنوان کرد.
وی افزود: طرح پایاب سد ارسباران در بخش آبش احمد کلیبر در مساحت یک هزار و ۵۰۰ هکتار احداث شده که فقط عشایر از آن استفاده میکنند. سازمان جهاد کشاورزی آبیاری تحت فشار را در این منطقه انجام داده و کشاورزی در آن مختص عشایر است.
وی توزیع پنل های خورشیدی ، آب رسانی سیار ، تهیه و توزیع انواع نهال مثمر و غیرمثمر ، عقد تفاهم نامه با ادارات کل در راستای ارائه خدمات بهتر به جامعه عشایری و همچنین پمپ آب خورشیدی را یکی از موضوعات جدیدی عنوان کرد که این اداره کل به آن ورود یافته است و افزود: طرحی داریم که بیش از ۷۰ درصد گوسفندان دوقلوزایی میکنند. همزمان سازی فحلی در راستای مدیریت تولید مثل دامها نیز انجام میگیرد.
مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی با اشاره به برپایی هفته بازار در مناطق عشایر جهت فروش دام عشایر استان، در تشریح عملکرد این اداره در دو سال گذشته، اظهار کرد: انقلاب آبرسانی در مناطق عشایری با تأمین آب شرب پایدار به ۳۱ قشلاق با جمعیتی بالغ بر۴۵۰ خانوار عملیاتی شده است.
وی، احداث ۴ دهنه پل و ۸ مورد ابنه فنی در راههای عشایری، بازگشایی و احداث ۲۵ کیلومتر راه ییلاق و قشلاق، شنریزی ۱۲ کیلومتر از راههای ییلاقی و قشلاقی، طرح جایگزینی چغندرقند با جو، مرمت و بازسازی سالانه ۲۰۰۰ کیلومتر راه عشایری، توزیع ۵۰ هزار تن نهاده دامی، جذب و پرداخت ۴۶۱ میلیارد ریال تسهیلات، بهسازی ۲۰ مورد چشمه، نزدیک رسانی ۱۲ کیلومتری آب و احداث ۱۰ آبشخور، توزیع ۳ هزار و ۵۰۰ تن آرد عشایری، توزیع ۳ میلیون لیتر نفت سفید و ۲ میلیون کیلوگرم گاز مایع، تهیه و توزیع انواع نهالهای مثمر و غیرمثمر وتوزیع پنلهای خورشیدی را ازجمله اقدامات امور عشایر در دو سال گذشته عنوان کرد.
وی از فعالیت هشت شرکت تعاونی و یک اتحادیه عشایری در استان خبر داد و گفت: از محل مصوبات سفر ریاست جمهوری به استان مبلغ ۱۵۰ میلیارد تومان به امور عشایر تعریف شده بود که ۸۰ میلیارد تومان آن برای راه و ۷۰ میلیارد تومان نیز در حوزه آب است .
وی به تفاهم نامههایی در راستای ارائه خدمات به عشایر با سازمان فنی و حرفهای اشاره کرد و یادآور شد: آموزش تراکتور رانی، خیاطی، گلدوزی و غیره از جمله این آموزش هاست. با محیط زیست استان نیز یکسری تفاهمنامه داریم تا آداب استفاده از محیط زیست را به عشایر آموزش دهند. در جهت سوادآموزی عشایر با نهضت سوادآموزی هم قرارداد داریم همچنین با دانشگاه، بیمه اجتماعی، بیمه سلامت ، صداوسیما و غیره نیز تفاهمنامه داریم.
آل هاشم در تشریح وضعیت بهرهمندی عشایر از زیرساختها، افزود: ۸۷ درصد عشایر از راه دسترسی، ۹۰ درصد آب، ۹۵ درصد سوخت فسیلی و ۸۵ درصد از مسکن مناسب بهرهمند هستند.
مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی ادامه داد: آذربایجان شرقی۱۱۳ شهید، هفت آزاده و ۴۹ جانباز عشایر دارد و حتی خیرینی نیز از عشایر استان داریم که به احداث راههای ییلاق و قشلاق کمک میکنند.
وی با اشاره به جشنواره سوارکاری عشایر در استان اظهار کرد: این جشنواره هرساله مصادف با آغاز کوچ عشایر برگزار میشود که بیست و هشتمین دوره آن امسال به خاطر خشکسالی برگزار نشد اما در صورت مساعد بودن شرایط در نیمه دوم مهرماه برگزار خواهد شد. سالهای قبل در منطقه قره قیه بود که به دلیل احداث پایاب، پنج سال است که به منطقه قشلاق هارنا در بخش آبش احمد منتقلشده است.
گفتنی است در پایان این نشست با اهدای لوح و جوایزی توسط مدیرکل امور عشایر استان از رسانه های فعال و نمونه در عرصه امور عشایر استان آذربایجان شرقی تجلیل شد.