کمبود نیروی انسانی و ایمنی آسانسورها؛ دو چالش اصلی استاندارد آذربایجان‌شرقی
کمبود نیروی انسانی و ایمنی آسانسورها؛ دو چالش اصلی استاندارد آذربایجان‌شرقی
آرمان تبریز- مدیرکل استاندارد آذربایجان‌شرقی با تشریح عملکرد این اداره‌کل در سال جاری، از انجام بیش از یک‌هزار و ۷۰۰ بازدید فنی از واحدهای تولیدی، تشکیل ۱۰۶ پرونده حقوقی برای واحدهای دارای مغایرت و صدور یک‌هزار و ۱۵۰ گواهی تأییدیه ایمنی آسانسورها خبر داد و ایمنی آسانسورها و کمبود نیروی انسانی را از مهم‌ترین چالش‌های این مجموعه عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار ما در آذربایجان‌شرقی، شهرام کاشانی در نشست خبری با اصحاب رسانه، با اشاره به برنامه‌ها و مأموریت‌های اداره‌کل استاندارد استان اظهار داشت: نظارت بر کیفیت کالا و خدمات، صیانت از حقوق مصرف‌کنندگان و ارتقای ایمنی عمومی از مهم‌ترین وظایف این مجموعه است و برای تحقق این اهداف، همکاری دستگاه‌های اجرایی، واحدهای تولیدی و مردم ضروری است.
وی افزود: از ابتدای سال جاری تاکنون یک‌هزار و ۷۳۲ بازدید فنی از واحدهای تولیدی تحت پوشش استاندارد در استان انجام شده و در جریان این بازرسی‌ها ۲ هزار و ۸۷۱ نمونه از محصولات تولیدی برداشت شده است که ۲ هزار و ۷۶۴ نمونه نیز مورد آزمون قرار گرفته‌اند.
مدیرکل استاندارد آذربایجان‌شرقی ادامه داد: در پی شناسایی موارد مغایر با ضوابط استاندارد، ۱۰۶ مورد اقدام حقوقی علیه واحدهای متخلف انجام شده که پرونده ۵۱ واحد در مراجع قضایی استان در حال رسیدگی است و برای سایر واحدها نیز فرصت لازم به منظور برطرف کردن نواقص و مغایرت‌ها داده شده است.
فعالیت یک‌هزار و ۲۷۰ واحد تولیدی زیر پوشش استاندارد
کاشانی با بیان اینکه یک‌هزار و ۲۷۰ واحد تولیدی در آذربایجان‌شرقی تحت پوشش استاندارد قرار دارند، گفت: استان از نظر تعداد واحدهای تولیدی تحت پوشش، جایگاه چهارم کشور را به خود اختصاص داده و گستردگی فعالیت‌های صنعتی، ضرورت تقویت زیرساخت‌های نظارتی و آزمایشگاهی را دوچندان کرده است.
وی از انجام بازرسی‌های تخصصی در بخش‌های مختلف نیز خبر داد و بیان کرد: در سال جاری ۲۵۵ بازرسی از صنایع غذایی و بهداشتی، ۶۵ مورد از صنایع غیرفلزی، ۱۸۱ مورد از صنایع فلزی و ۵۸ مورد بازرسی و نظارت از واحدهای تولیدکننده دارای نشان حلال انجام شده است.
به گفته وی، تا پایان تیرماه امسال ۶ نشان حلال، ۲۵ گواهی انطباق معیار مصرف انرژی، ۱۴ پروانه کاربرد علامت استاندارد تشویقی و ۷۹ پروانه کاربرد علامت استاندارد اجباری صادر شده است.
ایمنی آسانسورها؛ مهم‌ترین دغدغه استاندارد استان
مدیرکل استاندارد آذربایجان‌شرقی، ایمنی آسانسورها را یکی از جدی‌ترین مسائل حوزه استاندارد در استان دانست و گفت: آسانسورها مشمول استاندارد اجباری هستند و ایمنی آنها مستقیماً با جان شهروندان ارتباط دارد.
کاشانی با اشاره به مقاومت برخی ساکنان در برابر اقدامات نظارتی و هزینه‌های مربوط به تعمیر و رفع نقص آسانسورها، اظهار کرد: گاهی پس از شناسایی نقص فنی و جلوگیری از بهره‌برداری از آسانسورهای ناایمن، با اعتراض ساکنان مواجه می‌شویم، اما هدف از این اقدامات تعطیلی یا ایجاد محدودیت برای مردم نیست؛ بلکه حفظ جان و جلوگیری از وقوع حوادث است.
مدیرکل استاندارد آذربایجان‌شرقی تأکید کرد: فرهنگ استفاده صحیح و ایمن از آسانسور باید از سطح جامعه و حتی خانه به خانه تقویت شود و ساکنان مجتمع‌ها لازم است سرویس‌های دوره‌ای و رفع نقص‌های فنی را جدی بگیرند.
وی افزود: در سال جاری یک‌هزار و ۱۵۰ گواهی تأییدیه ایمنی اولیه آسانسور صادر شده و با ادامه روند موجود، پیش‌بینی می‌شود این رقم تا پایان سال به حدود سه‌هزار گواهی برسد.
کاشانی کمبود نیروی متخصص در این بخش را یکی از محدودیت‌های جدی عنوان کرد و  اظهار داشت: در حوزه بازرسی آسانسورها تنها دو نیروی انسانی در اختیار اداره‌کل قرار دارد و با توجه به حجم بالای آسانسورهای موجود، امکان نظارت کامل و مستمر بر تمامی موارد با ظرفیت فعلی وجود ندارد.
ضرورت استانداردسازی زمین‌های بازی
مدیرکل استاندارد آذربایجان‌شرقی همچنین بر لزوم توجه جدی شهرداری‌ها به ایمنی زمین‌های بازی و شهربازی‌ها تأکید کرد و خاطر نشان شد: از زمین‌های بازی موجود در پارک‌های استان بازرسی شده و تذکرات لازم برای رفع نواقص و استانداردسازی تجهیزات به شهرداری‌ها ارائه شده است.
وی تصریح کرد: هدف مجموعه استاندارد، تعطیلی زمین‌های بازی یا جمع‌آوری تجهیزات نیست، بلکه باید شرایطی فراهم شود که کودکان بتوانند در محیطی ایمن و سالم از امکانات تفریحی استفاده کنند.
کاشانی خواستار همکاری بیشتر شهرداری‌ها برای رفع نواقص تجهیزات بازی شد و اظهار کرد: پیشگیری از حوادث احتمالی، مهم‌ترین هدف این نظارت‌هاست.
نظارت بر بازار طلا و صیانت از حقوق مردم
وی در بخش دیگری از سخنان خود به بازرسی از واحدهای صنفی و کارگاه‌های طلا اشاره کرد و عنوان داشت: در سال جاری ۱۵۲ مورد نمونه‌برداری از طلافروشی‌ها و کارگاه‌های تولید طلا در استان انجام شده است.
کاشانی افزود: بخش عمده نمونه‌های بررسی‌شده از نظر وزن و عیار در وضعیت مطلوب قرار داشته‌اند و موارد دارای ایراد نیز برای رسیدگی و اصلاح مورد توجه قرار گرفته‌اند.
وی از شهروندان خواست هنگام خرید یا فروش طلا نسبت به نحوه توزین دقت داشته باشند و گفت: برای جلوگیری از هرگونه اختلاف، وزن طلا در زمان خرید و فروش بهتر است با یک ترازوی مشخص و مورد تأیید انجام شود.
۱۴۰ آزمایشگاه همکار در استان
مدیرکل استاندارد آذربایجان‌شرقی از فعالیت حدود ۱۴۰ آزمایشگاه همکار استاندارد در استان خبر داد و اظهار کرد: ظرفیت آزمایشگاهی در حوزه مواد غذایی پاسخگوی نیازهای موجود است، اما در برخی حوزه‌های تخصصی همچنان نیاز به توسعه زیرساخت‌ها وجود دارد.
وی با اشاره به اقدامات انجام‌شده برای توسعه امکانات آزمایشگاهی استان گفت: آزمایشگاه صنایع غذایی راه‌اندازی شده و برنامه‌هایی برای راه‌اندازی مجدد یا توسعه آزمایشگاه‌های تخصصی از جمله آزمایشگاه لوازم خانگی، آبگرمکن‌های برقی و تجهیزات حساس در دست اجراست و امیدواریم بخشی از این ظرفیت‌ها در ماه‌های آینده به بهره‌برداری برسد.
کمبود نیروی انسانی، مانع توسعه نظارت‌ها
کاشانی یکی دیگر از مشکلات اساسی اداره‌کل استاندارد آذربایجان‌شرقی را کمبود نیروی انسانی دانست و گفت: در حال حاضر حدود ۱۰۰ نفر در این اداره‌کل فعالیت دارند که با توجه به گستردگی مأموریت‌ها و تعداد بالای واحدهای تولیدی، ظرفیت موجود پاسخگوی تمامی نیازهای نظارتی نیست.
وی خاطرنشان کرد: افزایش نیروی انسانی می‌تواند موجب افزایش تعداد بازرسی‌ها، ارتقای کیفیت نظارت‌ها و تسریع در ارائه خدمات به مردم و واحدهای تولیدی شود.
مدیرکل استاندارد آذربایجان‌شرقی همچنین از همکاری با مجموعه مدیریت استان در حوزه صادرات و امور مرتبط با گمرک خبر داد و اضافه نمود: هماهنگی‌های انجام‌شده در این بخش به مدیریت بهتر فرآیند صادرات و تخلیه کالا و جلوگیری از ایجاد اختلال در روند فعالیت‌های اقتصادی و معیشت مردم کمک کرده است.
کاشانی در پایان بر ضرورت تعامل میان مردم، واحدهای تولیدی، شهرداری‌ها و دستگاه‌های اجرایی برای ارتقای سطح استاندارد و ایمنی در استان تأکید کرد و گفت: استاندارد زمانی می‌تواند به نتیجه مطلوب برسد که رعایت الزامات آن به یک مطالبه عمومی و فرهنگ نهادینه‌شده در جامعه تبدیل شود.