آرمان تبریز-دکتراحمدبایبوردی محقق مروج ارشد وزارت جهادکشاورزی که با عنوان نماینده استان آذربایجان شرقی به مناطق سیل زده لرستان اعزام شده است مطالب زیر را به عنوان گزارش در اختیار این خبرگزاری قرار داده است .
به گزارش خبرنگار ما در این گزارش آمده است ؛اکنون تقریباً گل و لای و آلودگیهای ظاهری منازل پاک شده است و اکنون دستگاهها در حال ساماندهی و شست و شو معابر هستند. اسکان اضطراری انجام شده است اما هنوز اسکان موقت برای افرادی که منازل خود را از دست دادهاند انجام نشده است.
هم اکنون گروهها مشغول هستند تا بتوانند تا فردا جاده پلدختر به خرم آباد را بازگشایی کنند. جانمایی مناطق روستایی و شهری که در سیل از بین رفتهاند اکنون در حال انجام است که انتظار میرود در این امر تسریع شود. تا ساخت و سازها آغاز شود.
بحث دیوارههای حفاظتی ساحلی شهر پلدختر و روستاهای حاشیه رودخانه که تاکنون اقدامی در این زمینه انجام نشده باتوجه به اینکه هم در سال جاری و هم سال آبی آینده بارندگی داریم باید ساماندهی شود و کار آغاز شود تا در بارندگیهای آینده مجدداً سیل وارد منازل نشود. اکنون مهمترین نیاز مردم سیل زده وسایل منزل است و حدود ۱۵ هزار خانوار در شهرستان لوازم خانه خود را از دست دادند و انتظار هست که مردم نو دوست کشورمان در این حوزه هرچه در توان دارند کمک کنند تا خانوادههایی که زندگی خود را در سیل از دست دادند حداقل امکانات اولیه برای زندگی داشته باشند.غذا و دارو و وسایل بهداشتی با کمکهای مردمی و دستگاههای مختلف سر و سامانی گرفته است اما اکنون بحث لوازم خانگی مهمترین نیاز مردم است که اگر کمکهای مردمی به این سمت سوق پیدا کند خیلی برای مردم کارگشا است.
مردم در این مناطق در استان لرستان محاصره سیل قرار گرفته اند و بخش های غربی شهرهای پلدختر و معمولان به زیر آب رفته است، مردم برای نجات جانشان به پشت بام ها پناه برده اند. روستاهای حاشیه رودخانه در محاصره سیل قرار گرفته اند و راه های ارتباطی با این مناطق به طور کامل قطع شده است. همچنین تلفن، آب و گاز قطع شده است و متاسفانه با این منطقه هیچ ارتباطی نمیتوانیم برقرار کنیم. با توجه به شرایط نامناسب جوی تاکنون پرواز بالگردها امکان پذیر نبوده است مردم نیز به کوههای منطقه پناه برده اند.
نیازمند کمک جدی هوایی از طریق بالگردها و از طریق قایق رانی هستیم تا بتوانیم کمکهای اولیه را به مردم منطقه برسانیم.هوا سرد است و مردم خانه و کاشانه شان را به طور کامل از دست داده اند و نیازمند کمک های فوری هستند. حدود هشت هزار نفر در شهر معمولان و سی هزار نفر در شهر پلدختر در وضعیت بسیار بدی قرار دارند. همچنین ۲۰ روستا در حاشیه رودخانه در محاصره سیل بوده و حدود صد روستا نیز راههای ارتباطی شان به طور کامل قطع شده است و هیچ امکاناتی به ساکنان این مناطق نمی رسد.بیمارستان ها مشکل آب گرفتگی نداشتند، اما راه ها قطع شده و هیچ ارتباطی با این مناطق نداریم.
با توجه به وجود خرم رود در خرم اباد با دبی ۵٠٠متر مکعب در ثانیه و با بارندگی شدید خسارت زیادی به این شهر وارد شده است، در شهرستانهای چگنی، کوهدشت و دلفان سیلاب وارد منازل و اماکن مردم شده و خسارات زیادی به بار اورده است. در دورود نیز از دو معبر اب وارد رودخانه تیره این شهرستان می شود که یکی از طریق سد نروک و دیگری از طریق حوضه ابریز سیلاخور که ورود اب به این رودخانه در حال افزایش است که امیدوارم عمق این سیلاب به حدی نباشد که غیر قابل کنترل باشد.
مشکل اصلی لرستان شهرستان پلدختر است که وضعیت خطرناکی دارد و چون تمام ابهای استان در این شهرستان جمع و سپس از طریق این شهرستان خارج می شود.در سیل قبلی دبی رودخانه کشکان ٣٣٠٠متر مکعب در ثانیه بوده اما با بارش اهای بعدی به ۴۵٠٠متر مکعب در ثانیه رسیده است.بخش زیادی زیرساختهای پلدختر در سیل قبلی از بین رفته است و ارتباط جاده ای ما با پلدختر، معمولان و روستاهای اطراف کشکان قطع شده است.
به دلیل حجم بالای اب، یکی از خطوط لوله در پلدختر دچار انفجار شده و متاسفانه خط فیبری آنجا از بین رفته و خط تلفن و اینترنت انجا قطع شده است.بخش عمده ای از معمولان زیر اب رفته اما کماکان با انجا ارتباط داریم ولی متاسفانه در پلدختر با قطعی اب، برق، گاز و تلفن مواجه ایم و بخش غربی و شمال شرق رودخانه کشکان باعث شده اب وارد شهر شود و منازل و اماکن انجا در اب غرق شوند. روستاییان معمولان خانه وزمین زراعی خودشان را از دست داده اند وپیشنهاد می گردد در اسرع وقت تاسیاسات زیر بنایی آنها مثل ایستگاه پمپاز را ه اندازی شود.قطعا اعطا کمک ها ووام جزیی نخواهد توانست به آنها کمک موثری نماید .
حجم عظیم رسوبات از سطح زمین های کشاورزی وباغات انار وانجیر کشاورزان با استفاده از تجهیزات فنی ومهندسی مناسب حمل گردد.جاده بین روستا ها در اسرع وقت احیا ومرممت گردد.با توجه به تلف شدن واحد های دامی در روستا ها امکان شیوع بیمارهای پوستی مشاهده می گردد.مردم منطقه به شدت قدر دان کمک های مردمی وکمک های امدادی نیروهای مسلح وبسیج هستند.مدیربحران ووزارت کشور در اقدامات عمرانی خوددر منطقه تسریع نماید.
از ایجاد تاسیسات زیر بینایی مثل ایستگاه پمپاژو توسعه زمین های زراعی در حریم روخانه خودداری بعمل آیدتا دچارحوادث مشابه در ساهای آینده نشویم.عملیات آبخیزداری در بالادست حوزه آبریز ضروری است وباید مطالعات پهنه بندی مدیریت ریسک با استفاده از نقشه های جغرافیایی در منطقه عملیاتی گردد.بعلت رطوبت بالا امکان شیوع آفات در محصولات کشاورزی وهمچنین با افزایش دما ومیزان بخیر خطر آتش سوزی مزارع جدی هست.اعزام نیروی امدادی پزشگی ودامپزشکی به روستاها ضروری است وباید اقدامت فوری انجام شود.اعزام نیروهای کمکی برای کمک به کشاورزان جهت خروج رسوبات از سطح باغات مدفون مهم وضروری است .
گزارش از احمد بایبوردی.محقق مروج ارشد وزارت جهادکشاورزی بعنوان نماینده استان آذربایجان شرقی به مناطق سیل زده لرستان از مورخه ۲تا ۵ اردیبهشت
گزارش از احمد بایبوردی.محقق مروج ارشد وزارت جهادکشاورزی بعنوان نماینده استان آذربایجان شرقی به مناطق سیل زده لرستان از مورخه ۲تا ۵ اردیبهشت